Confetti
Bestel nu het gratis lesmateriaal voor jouw groep! Bestel gratis

Vijf jaar en een beetje

10 december 2018 | Door Hilde Krens Vijf jaar en een beetje

Omgaan met geld kan je leren. Dat is al vijf jaar het motto van Eurowijs. Geldzaken lijken soms ingewikkeld maar als je van jongs af aan hierin wordt meegenomen, ontwikkel je vanzelf vaardigheden om het te kunnen begrijpen en nog belangrijker: om het te kunnen toepassen. 

Het is raadzaam om naast financiële educatie op school ook thuis je kinderen wegwijs te maken in de wereld van contant en digitaal geld, zak -en kleedgeld, en om ze natuurlijk veilig te leren pinnen. 

In onze gastlessen vragen kinderen meermaals: hoe kunnen mijn ouders mij leren pinnen als ik mijn pincode echt tegen niemand mag zeggen? Goeie vraag natuurlijk! We vertellen dan, dat dit echt de enige uitzondering is. Want hoe belangrijk is het om je kind mee te nemen in de wereld van het pinnen en digitale geld! En natuurlijk wil jij als ouder de eerste tijd helpen om de pincode te onthouden.

De leeftijd waarop je jouw kind wil leren pinnen hangt natuurlijk af wanneer je kind hier aan toe is. Experts adviseren rond de leeftijd van 10 jaar. Mijn kinderen kregen een pinpas toen ze 6 jaar oud waren. Het zakgeld werd contant en digitaal betaald en zo konden ze al vroeg aan de slag. Via de mobiel bankieren app op mijn telefoon liet ik ze zien wat er op een bankrekening bij en afgeschreven werd. En ondanks dat het pinnen op deze leeftijd natuurlijk geen dagelijkse bezigheid was, ben ik nog steeds heel blij dat ik ze het op deze leeftijd al heb mee kunnen geven.

Veel ouders vragen voor hun kind een pinpas aan wanneer ze naar de middelbare school gaan. In de zomervakantie worden de boeken voor de middelbare school besteld en o ja, nog even een pinpas aanvragen. Want in de kantine op school moet alles per pin worden betaald. Je hebt op deze manier weinig tijd om je kind te leren pinnen en ook om te leren hoe ze het overzicht kunnen bewaren. En dat laatste is het belangrijkste. Digitaal geld is immers veel sneller uitgegeven dan contant geld.

Daarnaast is de start van de middelbare school voor veel kinderen een enorm spannende tijd. Een tijd van nieuwe vrienden, veel verleidingen en ook groepsdruk. Er wordt gemakkelijk geld van en aan elkaar uitgeleend. Belangrijk om zeker nu in gesprek te blijven met je puber! De helft van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar geeft aan geen inzicht te hebben in zijn of haar financiële toekomst! Voor veel jongeren helaas geen positief vooruitzicht.

Dus begin de financiële opvoeding ook thuis. En start vooral op jonge leeftijd met het leren omgaan met digitaal geld. Het is belangrijk!