Omdenken: zo maak je van de onderwijsstaking een topdag!

6 november 2019 | Door Hilde Krens

It’s all about the money. De staking van vandaag in het onderwijs. Maar natuurlijk ook het grote leraren tekort.

Vorig jaar was er een soortgelijk debacle. Ik weet dat nog goed omdat Eurowijs juist die dag de jaarlijkse Eurowijsdag gepland had op een basisschool in Soest: een educatieve dag voor kinderen met gastlessen en diverse geldspelletjes, die Eurowijs als onderdeel van de Volksbank organiseert over het thema geld. De staking kwam er, de Eurowijsdag moesten we verplaatsen.

Omdenken
Even omdenken nu, was mijn eerste ingeving. Waarom vangen we de kinderen niet op, en organiseren we alsnog een leuke dag? Voor ouders én kinderen een mooie oplossing! Maar helaas was het toen te kort dag. Maar het idee was top of mind, toen de staking van vandaag werd aangekondigd. Met nu iets meer tijd en mankracht om wél om aan te haken!

Ik doe mee!
Wat een animo! Via intranet aangekondigd dat we een interne Eurowijsdag voor kinderen van collega’s wilden organiseren, stroomden de aanmeldingen binnen. Zo snel, dat we na 2 uur al konden melden dat we ‘vol’ zaten, de wachtlijst volstroomde en dat we alle zeilen moesten bijzetten om collega’s te charteren om ons te helpen.

Bellen, mailen, regelen en ritselen. Rennen en vliegen. Razendsnel een draaiboek in elkaar zetten. We gaan eurosjoelen, eurobiljetten ringwerpen, geldzakjes vangen en goudstaven tillen! Een appje hier, een telefoontje daar. Collega Silvia maakte en geweldige speurtocht door ons bankgebouw en collega Mirjam regelde een geweldig kinderlunch en andere belangrijke zaken.

Tot het bericht van afgelopen vrijdag laat in de middag. Ik was nog druk bezig met het draaiboek voor die dag. Met de belofte van 460 miljoen euro extra voor het onderwijs, zegde Liesbeth Verheggen van de vakbond AOb de staking af. Mijn telefoon bleef gaan en er kwamen veel appjes van collega's binnen.

Topdag!
Gelukkig hebben we het draaiboek alvast voor een volgende keer, was de positieve insteek. Dus laptop dicht en tijd voor een goed glas wijn. Maar de inschattingsfout van Verheggen werd hersteld. De staking ging tóch door en we hebben 50 kinderen van medewerkers een topdag kunnen geven. En hoewel we bij Eurowijs normaal gesproken geen reclame maken, vulden we voor deze gelegenheid voor ieder kind een Eurowijs goodiebag, met leuke en nuttige gadgets van onze merken ASN Bank, BLG Wonen, Regiobank en SNS. 

Steengoed onderwijs
En nee, we maken hier geen statement over de kwestie. Dat is niet aan ons. Wel weten we dat de wereld van vandaag vraagt om steengoed onderwijs, wil je kinderen op laten groeien tot zelfbewuste wereldburgers. Dus omdat wij de leraren van Nederland en goed onderwijs belangrijk vinden hebben we vandaag met heel veel plezier een dagje van hun werk overgenomen door de kinderen van collega's een onvergetelijke dag te bezorgen.

Dank aan meer dan 20 collega's die deze dag mede mogelijk hebben gemaakt als begeleider. Fijn dat we vanuit Eurowijs een klein steentje konden bijdragen.