Confetti
Bestel nu het gratis lesmateriaal voor jouw groep! Bestel gratis

Waarom Eurowijs al 7,5 jaar op de onderwijsagenda staat

1 maart 2021 | Door Hilde Krens Waarom Eurowijs al 7,5 jaar op de onderwijsagenda staat

Als je oprecht ergens in gelooft en er keihard voor werkt, dan kom je er! Dat is mijn conclusie na 7,5 jaar Eurowijs. In 2013 zette ik me vol in om lesmateriaal over geld te ontwikkelen voor het basisonderwijs. De balans opmakend zeg ik: hang de vlag maar uit! 

Maar liefst 98% van de leerkrachten raadt het lespakket aan, we bereikten bijna een miljoen leerlingen en vooral Pinterest blijkt een favoriet inspiratieplatform voor leerkrachten voor lesmaterialen in de klas. 

Gedoe om geld
De drive om kinderen veel bewuster met geld om te leren gaan, is een intrinsieke. Zelf zag ik als moeder dat geld vaak pas ter sprake komt als er iets aan de hand is. Gedoe. Je kind wil iets onbetaalbaars hebben, heeft geen benul van wat iets kost, kan niet sparen of juist niet uitgeven. Maar heb je het er in een ontspannen setting over dan, dan is het leuker en leerzamer. Daarbij is de vaardigheid om gezond met geld om te kunnen gaan, van levensbelang. En een die in alle milieus een rol speelt. Waarom besteden we hier niet veel meer aandacht aan? 

Marketingonderzoek
Ik schreef het lesmateriaal, ontwikkelde educatieve spellen en werkbladen voor scholen en vermarkte het aanbod. De organisatie professionaliseerde steeds meer en uiteraard maakte ook ik een ontwikkeling door. Ik ben geen leerkracht, maar weet wel hoe kinderen reageren op het thema geld. Bovenal luister ik naar de feedback van leerkrachten of leg ik mijn oor te luister op onderwijsbeurzen. Een doeltreffende manier van marketingonderzoek, dat het materiaal steeds scherper maakte! Wat ik veel terugkreeg is hoe makkelijk het is om het materiaal te integreren in het onderwijsprogramma. 

Financiële educatie
Natuurlijk komt rekenen met geld al voor in het curriculum, ook in de lagere groepen. Zo leren ze rekenen met de eenheden. Maar dat is nog geen financiële educatie. Het leren omgaan met geld, dát is waar het om draait bij Eurowijs. Waarom sparen belangrijk is. Of waarom je niet nonchalant met je pincode om moet gaan. In de hogere groepen kun je nog een stap verder gaan door ze nog bewuster te maken van de waarde van geld. Maar ook hoe bijbaantjes werken, hoe ze spaardoelen bereiken en hoe ze verleidingen leren weerstaan. 

Influencer
In al die jaren organiseerden we bij Eurowijs ook de nodige evenementen op scholen, met influencers, bankdirecteuren voor de klas en geldspellen. Ook pakken we uiteraard onze rol in de Week van het Geld. Een groot voordeel voor scholen is natuurlijk het kant-en-klare én gratis concept van Eurowijs. Nauwelijks voorbereiding en gelijk starten! Ideaal voor leerkrachten in deze toch al drukke tijd.

Missie
Dat is waar het mij om te doen is. Noem het een missie: laagdrempelig, aantrekkelijk onderwijs over geld leveren. Met als hogere en ultieme doel: alle leerlingen in het basisonderwijs bereiken. Hen een gezonde en bewuste relatie met geld aan laten gaan. En het thema geld thuis op een ongedwongen manier bespreekbaar maken. Ze hebben het nodig. Want, hoe graag we het ook anders zien, geld speelt nou eenmaal een hele belangrijke rol in onze wereld.

Hilde Krens, moeder van twee zonen van 17 en 19, is adviseur financiële educatie bij de Volksbank en initiatiefnemer van Eurowijs en de kinderwebsite www.eurowijskids.nl. Naast het geven van (financiële) gastlessen op basis- en middelbare scholen is zij vrijwillig dialoogleider bij de Missing Chapter Foundation. Hierbij begeleidt zij dialogen tussen kinderen en directies van bedrijven. Op eigen titel schrijft zij blogs over kinderen en geld.