Confetti
Bestel nu het gratis lesmateriaal voor jouw groep! Bestel gratis

Een zakgeldcontract met je kind. Gaat dat niet wat ver?

2 augustus 2019 | Door Hilde Krens Een zakgeldcontract met je kind. Gaat dat niet wat ver?

Zwart op wit vastleggen hoeveel zakgeld je kind krijgt én opschrijven wat ze ervan mogen of moeten betalen. Gaat dat niet wat ver voor een zesjarige? Allereerst, het hoeft natuurlijk niet. Maar ik ben er een voorstander van. Omdat het veel discussie en onduidelijkheid voorkomt als je het wel doet. 

Ja zeg, moet ik dat er óók van betalen? Maar ik heb al bijna niks meer!”  

Je hoort het ze al roepen.

Afspraak = afspraak
Ik vind het altijd een gemiste kans als ouders daar laconiek over doen. Vooral omdat er, los van verstandig met geld omgaan, nog meer levenslessen zitten in het opstellen van een zakgeldcontract. Je leert kinderen verantwoordelijkheid nemen, ze maken kennis met het afspraak = afspraak principe én ze voelen zich serieus genomen door jou als ouder. 

Maar hoe pak je dat aan? En vanaf welke leeftijd? 

Net als NIBUD denk ik dat de meeste kinderen vanaf een jaar of zes al aardig capabel zijn om met geld om te leren gaan. Leergeld, om gevoel te krijgen bij de waarde van geld en wat je ermee kunt.

Maar nu het contract. Een mooi gratis format  vind je op de website van Eurowijs Kids.

Wat zet je erin? Een paar tips:
 

  • Het zakgeldbedrag per week of per maand. Voor jonge kinderen is het overzichtelijker om wekelijks op een vast tijdstip zakgeld te ontvangen. Kijk waar je kind behoefte aan heeft, maandelijks zakgeld geven kan natuurlijk ook. 

     
  • Wat wil je dat je kind ervan betaalt? Alleen hebbedingen voor zichzelf? Of ook cadeautjes voor verjaardagen of een ijsje tijdens een schoolreis? Ga er even voor zitten en maak samen een begroting en een overzicht.

     
  • Neem ook jouw verplichtingen in het contract op. Je kind kan rekenen op het periodieke bedrag. Vergeet je het te geven? Dan krijgt je kind bijvoorbeeld een kleine rentevergoeding. Zo leert je kind dat ook jij je aan de afspraken moet houden.

     
  • Vul een einddatum in. Zo kun je opnieuw bekijken wat redelijk is als je kind wat ouder is.

     
  • Zet allebei je handtekening onder de overeenkomst en hang ‘m op het prikbord.

     

Prullaria
Het is altijd even slikken als je zoon of dochter vervolgens prullen aanschaft. Bijt op je tong. Laat het gebeuren. Zo leren ze vanzelf dat goedkoop duurkoop is en soms langer doorsparen loont. 

Digitale wijsneuzen
Wellicht keer je het geld eerst nog fysiek uit. Of je start met een deel contant en een deel digitaal. Maar vergis je niet: kinderen worden steeds jonger digitale wijsneuzen. Zodra een kind er klaar voor is, zou ik daarom de virtuele spaarpot introduceren en uitleggen hoe pinnen werkt. Ga samen aan de slag met de bankieren app. Hoe werkt dat precies? Wat kun je er allemaal op zien? Neem er uitgebreid de tijd voor.

Uiteindelijk gaat het erom je kind overzicht te geven. Wat komt er binnen en wat gaat eruit? En vervolgens inzicht: hoe kan ik slim of slimmer met mijn geld omgaan? Mooie levenslessen voor later, als ze hun eigen boontjes moeten doppen.  

Wil je meer informatie over zakgeld neem dan eens een kijkje op de website van Eurowijs Kids


Hilde Krens, moeder van twee pubers van 15 en 17, is adviseur financiële educatie bij de Volksbank en initiatiefnemer van Eurowijs en de kinderwebsite www.eurowijskids.nl. Naast het geven van (financiële) gastlessen op basis- en middelbare scholen is zij vrijwillig dialoogleider bij de Missing Chapter Foundation. Hierbij begeleidt zij dialogen tussen kinderen en directies van bedrijven. Op eigen titel schrijft zij blogs over kinderen en geld.