Een bijzondere mijlpaal: 10 jaar Eurowijs

Een bijzondere mijlpaal: 10 jaar Eurowijs
Blog 22 september 2023 | Door Hilde Krens

In 2013 was de start van een persoonlijk en ambitieus avontuur; het bedenken van lesmateriaal voor het basisonderwijs om kinderen goed te leren omgaan met geld. Ik ben enorm trots als ik zie hoe Eurowijs zich afgelopen 10 jaar heeft ontwikkeld. Een complete leerlijn dat jaarlijkse door honderdduizenden leerlingen wordt gevolgd. Mijn uiteindelijke doel? Dat financiële educatie voor elk kind toegankelijk is en het mooiste zou natuurlijk zijn dat financiële educatie een vaste plek krijgt in het curriculum. Niet alleen in het voortgezet en hoger onderwijs, maar juist ook in het basisonderwijs. Immers: jong geleerd is oud gedaan!

Veel vraag naar lesmateriaal voor de onderbouw

Een opvallend kenmerk van Eurowijs was de keuze om financiële educatie te introduceren bij jongere leerlingen, namelijk de groepen 1/2, 3, 4 en 5. Deze benadering, gericht op vroegtijdige bewustwording, was onderscheidend en klaarblijkelijk een goede keuze. Want nog steeds is de vraag naar lesmaterialen voor de onderbouw het grootste.

Gratis lesmaterialen voor alle niveaus

In de loop der jaren breidde Eurowijs zijn invloed gestaag uit. Van het initiële bereik van 3.000 leerlingen in het eerste jaar, hebben we nu een jaarlijks bereik van meer dan 250.000 leerlingen. In 2022 bereikten we zelfs de mijlpaal van 1 miljoen leerlingen. Ik ben ook trots op het feit dat niet alleen het reguliere onderwijs maar ook het speciaal onderwijs gebruik maakt van de lesmaterialen. Want financiële educatie is ook voor deze doelgroep zeer waardevol.

Voor en door de leerkrachten

Een cruciaal element van het succes van Eurowijs is de nauwe samenwerking met leerkrachten en onderwijsinstellingen. Deze partners spelen niet alleen een belangrijke rol in het verbeteren en updaten van het lesmateriaal, maar zijn ook actieve deelnemers in het overbrengen van financiële kennis aan leerlingen. Deze collectieve inzet heeft bijgedragen aan het stimuleren van gesprekken over financiële verantwoordelijkheid, niet alleen in de klas, maar ook thuis.

Jubileumjaar

Nu Eurowijs 10 jaar bestaat, kijken we vol vertrouwen naar de toekomst. Wat begon als een persoonlijk initiatief heeft zich ontwikkeld tot een gerespecteerd platform voor financiële educatie. Het kleurrijke en boeiende lesmateriaal, blijft leerlingen inspireren om financiële vaardigheden te ontwikkelen. Dit alles zou niet mogelijk zijn zonder de steun van organisaties zoals de Nederlandse Vereniging van Banken, het Nibud, a.s.r. verzekeringen en Wijzer in Geldzaken. En partners in crime: Annelou van Noort en Henriëtte van Zonsbeek; zij zijn vanaf de start in 2013 betrokken, met advies op, en geweldige vormgeving van het lesmateriaal.

Het 10-jarig bestaan van Eurowijs is het bewijs dat financiële educatie, hoe complex het onderwerp ook mag lijken, door vroeg en actief onderwijs kan worden begrepen en toegepast.

Dit succes zou niet mogelijk zijn zonder het vertrouwen en de visie van de Volksbank, de inzet van alle gastdocenten en mijn collega Mirjam Korver. En niet te vergeten alle leerkrachten die dit initiatief hebben omarmd en hebben bijgedragen aan de voortdurende groei en relevantie ervan. Samen creëren we een toekomst waarin financiële bewustwording een centrale rol speelt zodat jongeren met vertrouwen hun financiële toekomst tegemoet gaan.


Hilde Krens is moeder van twee zonen van 19 en 21 en manager financiële educatie bij de Volksbank. Hilde is initiatiefnemer van het lesprogramma Eurowijs en de kinderwebsite Eurowijskids.nl. Op eigen titel schrijft zij blogs over kinderen en geld.