We kennen allemaal de leraar of lerares van vroeger die een onuitwisbare indruk maakte. Omdat de lessen zo boeiend waren of de docent zo bevlogen. Met het online lesgeven zie je nu grote verschillen. Sommige leerkrachten gooien het huiswerk over de schutting, maar er zijn er ook die ontzettend inventief blijken en geweldig leuke online lessen maken voor hun leerlingen. En daar hou ik van. Niet voor één gat te vangen.
Ligt leerachterstand op de loer?
Maar de corona crisis heeft natuurlijk meer impact. Mark Rutte versoepelt de regels voor basisschoolleerlingen, maar het vergt nog steeds creativiteit en flexibiliteit van de leerkrachten, de leerlingen, ouders en werkgevers. En ook nu zie je de verschillen per school en per leerkracht. De een snakt naar vakantie na deze heftige periode, de ander stort zich vol overgave in oplossingen voor 11 mei. En er zijn zorgen. Lopen al die leerlingen geen leerachterstand op?
Een geweldig antwoord
Een crisis met impact, vraagt om oplossingen met impact. En, wow, die zijn er! Zo word ik razend enthousiast van thuisnaarschool.nl, de grootste online-basisschool van Nederland. In rap tempo opgezet door een aantal enthousiaste ondernemers en bevoegde leerkrachten die online lessen verzorgen voor groep 3 t/m 8. Zonder winstoogmerk. Ze bieden digitaal onderwijs aan alle kinderen in Nederland. En willen dat heel graag nog veel verder uitrollen in samenspraak met het onderwijs. Gratis, voor alle kinderen.
In mijn beleving een geweldig antwoord op de onderwijsperikelen waar we nu mee kampen. De leerachterstanden waar menigeen zo bang voor is, konden wel eens meevallen met dit initiatief. Wat ook aanspreekt: het is een toekomstbestendige oplossing, ook voor als de scholen weer volledig draaien. Een lerarentekort, een kind dat ziek is of lessen die uitvallen? Dit is een prachtig vangnet. En ik zie nog meer voordelen: voor kinderen die -corona crisis of niet- door uiteenlopende redenen, nooit naar school kunnen. Ook voor hen biedt dit onderwijs enorm veel perspectief!
Old school
In elke moeilijkheid ligt een kans, is een bekende quote. Ik geloof daarin. Hoe geweldig zou het zijn als scholen niet ‘old school’ weer op de oude voet doorgaan na deze crisis, maar de digitale kansen verder omarmen en uitbouwen?
Nelson Mandela zei ooit: “Onderwijs is het machtigste wapen dat je kan gebruiken om de wereld te veranderen.” Laten we dat daarom zo goed en efficiënt mogelijk inrichten. Want de kinderen van vandaag zijn wél de toekomst.
Vanwege het optimisme, de hoop en de enorme kansen en mogelijkheden die spreken uit dit initiatief, ben ik fan van thuisnaarschool.nl. Ik herken het, want zo begon ik destijds ook met Eurowijs: ik ben het gewoon gaan doen. Thuisnaarschool.nl zou wel eens het beste antwoord kunnen zijn op heel veel vragen en obstakels. Nu, maar zeker ook na deze crisis. Ik hoop oprecht dat scholen gaan kijken hoe ze digitaal onderwijs kunnen inzetten ter ondersteuning van de lessen. Bij dit soort initiatieven zijn er namelijk geen verliezers.
Hilde Krens, moeder van twee pubers van 16 en 18, is adviseur financiële educatie bij de Volksbank en initiatiefnemer van Eurowijs en de kinderwebsite www.eurowijskids.nl. Naast het geven van (financiële) gastlessen op basis- en middelbare scholen is zij vrijwillig dialoogleider bij de Missing Chapter Foundation. Hierbij begeleidt zij dialogen tussen kinderen en directies van bedrijven. Op eigen titel schrijft zij blogs over onderwijs, kinderen en geld.