Deze week staan we met Eurowijs op de NOT, de Nationale Onderwijs Tentoonstelling. Een 2-jaarlijkse beurs voor de onderwijsprofessional. Samen met diverse collega’s heb ik al veel professionals gesproken. Natuurlijk over ons lesmateriaal maar ook over leerlingen en hun ‘kijk op geld’. Over hun gedrag met betrekking tot geld maar ook over ouders en opvoeding. Want laten we vooral niet vergeten dat kinderen nog altijd het gedrag van hun ouders kopiëren. Natuurlijk en soms moet ik zeggen helaas, ook met betrekking tot geldzaken.
Een aantal weken geleden kwam het NIBUD in het nieuws met een onderzoek naar jongeren over contant en digitaal geld. Wat blijkt: jongeren hebben minder contant geld en pinnen steeds vaker. Het is dus belangrijk om kinderen al op jonge leeftijd mee te nemen in de wereld van het digitale geld. We treden niet in herhaling, want hierover ging mijn vorige blog met het advies om kinderen al op jonge leeftijd te leren om te gaan met digitaal geld. Maar wat is nu de uitdaging en de strekking van het NIBUD onderzoek? Het onthouden van de pincode blijkt voor veel kinderen een moeilijke opgave. Ik herinner mij een oude reclameslogan: ‘Je mag alles van me weten behalve mijn pincode’. Als je die nog weet tenminste!
Als de dag van gisteren herinner ik mij de Duitse naamvallen die ik nog steeds op kan dreunen, maar waar was het ook alweer voor? En hoeveel kilometer was de Mont Blanc tunnel ook alweer? En waarom moet ik dat weten? Ook het tafelrekenen zit er goed in: 6x7, 3x9 en 8x6 rollen er gemakkelijk uit. Ik heb 3 verschillende bankpassen met 3 verschillende pincodes en ook deze vergeet ik nooit. Waarom is dan het onthouden van een pincode voor jongeren zo lastig? Heeft het te maken met hun hersenontwikkeling? We weten immers dat de ontwikkeling van het puberbrein anders verloopt. Of ligt het aan het contactloos betalen waarbij je natuurlijk veel minder je pincode hoeft te gebruiken? Eerlijk gezegd: ik heb geen idee. En de reden van het vergeten van de pincode wordt helaas niet gemeld in het Nibud onderzoek.
Navraag bij puberzoon levert de nodige input op: vrienden zetten het contactloos betalen uit omdat ze bang zijn dat anderen dit ‘eraf kunnen halen’. Mijn reactie dat dit maximaal 50 euro is, wordt van de tafel geveegd, dat is namelijk f** ing veel geld mam! En het vergeten van je pincode levert hier in huis een verbaasd gezicht op: je kunt toch wel gewoon 4 cijfers onthouden? Je moet je pinpas gewoon vaak gebruiken dan onthoudt je je pincode echt wel. Het vaker gebruiken van je pincode heeft natuurlijk een keerzijde….. des te vaker je je pincode gebruikt, des te meer geld je uitgeeft. Laten we hopen dat het allemaal kleine bedragen zijn.
Kan het uitzetten van contactloos betalen, je helpen met het onthouden van de 4 cijfers van je pincode…… je moet dan elke keer wél je pincode invoeren. En als je dit vaker doet zal het waarschijnlijk beklijven. Speurwerk op Google voor tips om je pincode niet te vergeten, levert nagenoeg niets op. De ene oplossing is achterhaald en de andere oplossing is niet veilig genoeg. De tip om je pincode versleuteld op te slaan in het telefoonnummer van een (zelf verzonnen) kennis is ook bij criminelen bekend maar zou natuurlijk prima kunnen werken als je veel contacten in je telefoon hebt staan en je daarna zelf nog weet waar je het terug kunt vinden. Of moeten we onze kinderen gewoon vertrouwen en ervan uitgaan dat het goed komt? Want hoeveel zorgen hebben onze ouders gehad toen wij zelf gingen bankieren met overschrijvingsformulieren en cheques? Laten we eerlijk zijn: ook dat is allemaal goed gekomen.