Met Eurowijs stonden we vorige week 5 dagen op de NOT in Utrecht. NOT staat voor Nationale Onderwijs Tentoonstelling en is een tweejaarlijkse beurs voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO. Bij jullie als leerkrachten ongetwijfeld bekend. Met bezoekersaantallen van rond de 10.000 personen per dag een redelijke goed bezochte beurs dus.
Onze Eurowijs stand werd aangetrokken door het aansprekende lesmateriaal of door leerkrachten die van tevoren op zoek waren naar financiële educatie. Leerkrachten die even stil bleven staan bij onze videocompilatie van de gastlessen en de Eurowijsdag maar ook door heel veel enthousiaste leerkrachten die kwamen vertellen hoe ontzettend goed ons lesmateriaal is. En daar doen we het natuurlijk voor!
Eurowijs voldoet aan de door het Nibud gestelde leerdoelen en kan daardoor prima ingezet worden ter vervanging van een rekenles. En dan ook nog eens een leuke rekenles! Ook heel veel enthousiaste studenten bezochten onze stand. Dé leerkrachten van de toekomst. Ze vertelden elkaar over ons lesmateriaal en stonden minuten te wachten het te kunnen bestellen voor hun klas waarin ze stage liepen of als afstudeeropdracht! Superleuk!
Dat het lesmateriaal van Eurowijs ook wordt ingezet in het speciaal onderwijs kwam ook heel veel ter sprake. Er bestaat namelijk bijna niets voor deze doelgroep over het omgaan met geld. Leerkrachten/begeleiders bladerden uitgebreid door ons lesmateriaal om te kunnen bepalen welke goed aansluit bij hun leerlingen of bewoners. We staan er niet altijd bij stil dat er mensen zijn die minder snel kunnen rekenen met de euro maar wel willen weten wat ze aan wisselgeld terugkrijgen bij de supermarkt als ze eindelijk zelfstandig boodschappen mogen doen, met contant geld.
Er is nog héél véél werk aan de winkel. Dat besefte ik des te meer toen ik meerdere leerkrachten uit het voortgezet onderwijs sprak. Leerkrachten uit het praktijkonderwijs en leerkrachten van vele vmbo scholen. Zij gebruiken het lesmateriaal van Eurowijs in hun klassen. Dat gaat natuurlijk niet altijd van harte. Voor leerlingen van 13, 14 of 15 jaar is het namelijk niet ‘cool’ om in een Eurowijs boekje van groep 6, 7 of 8 (10-12jr) te werken.
Sommige leerkrachten plakken stickers op het lesmateriaal om de groepsnaam te verbergen. Andere leerkrachten hebben daar maling aan. Het gaat om de opdrachten dus we gaan het gewoon doen, ongeacht welke groep er op het lesmateriaal staat. Gelukkig vinden alle leerlingen de filmpjes erg leuk en is het gemakkelijk om daarover in gesprek te gaan met de leerlingen.
Daarom bij deze een oproep: Beste leerkracht: welke opdrachten in het Eurowijs lesmateriaal passen bij jouw doelgroep en/of waar heb jij behoefte aan? Waar ben je naar op zoek? Ik ga heel graag met je in gesprek! Laat het mij weten via: hilde@eurowijs.nl